
L'Anna em va portar un tros de sabó natural que diu que el fan les dones del barri Santa Anna de PDD, els hi guarda l'oli utilitzat i quan fan el sabó el reparteixen per totes aquelles persones que reciclen l'oli. Quina bona iniciativa! perquè em sembla que poca gent porta l'oli a la deixalleria, més aviat va a parar al desaigua de la pica. Així que preguntant he aconseguit la recepta del sabó natural i me'l ha facilitat la Carmenchu.
Ingredients 1.5l d'oli reciclat,1.5l d'aigua, 250g de sosa caustica(Sempre és proporcional)
Elaboració:
Agafem els olis residuals, que poden ser de qualsevol tipus: vegetals, d’oliva, de gira-sol, de soja etc. o animals, de greixos. I els filtrarem per mitja d’un drap de fil o una mitja.
En un perol hi posem l'aigua. El lloc on treballem ha d'estar ventilat i ens hem de protegitr amb guants, ulleres i mascareta, hi afegim la sosa càustica.
Hi abocarem lentament l’oli tot removent constantment, amb l’ajuda d’un pal de fusta, i sempre en la mateixa direcció per que no es talli la barreja.
S’escalfa o es manté calent a temperatura d’ebullició durant 2 hores
Quan la temperatura baixa per sota dels 40ºC s’hi afegeixen, si es vol, les esències.
Després aboquem en motlles al gust, i es deixa refredar durant un bon temps.
També podem fer servir cendra de la llar de foc per substituir la sosa caustica, es un procediment més antic i barat i menys perillós.
No sembla difícil però potser un pel perillós tenint nens a casa així que l'oli que guardo en bòtils el portaré al barri perquè en facin el sabó i jo em guardo la recepta per quan sigui més gran.
Ingredients 1.5l d'oli reciclat,1.5l d'aigua, 250g de sosa caustica(Sempre és proporcional)
Elaboració:
Agafem els olis residuals, que poden ser de qualsevol tipus: vegetals, d’oliva, de gira-sol, de soja etc. o animals, de greixos. I els filtrarem per mitja d’un drap de fil o una mitja.
En un perol hi posem l'aigua. El lloc on treballem ha d'estar ventilat i ens hem de protegitr amb guants, ulleres i mascareta, hi afegim la sosa càustica.
Hi abocarem lentament l’oli tot removent constantment, amb l’ajuda d’un pal de fusta, i sempre en la mateixa direcció per que no es talli la barreja.
S’escalfa o es manté calent a temperatura d’ebullició durant 2 hores
Quan la temperatura baixa per sota dels 40ºC s’hi afegeixen, si es vol, les esències.
Després aboquem en motlles al gust, i es deixa refredar durant un bon temps.
També podem fer servir cendra de la llar de foc per substituir la sosa caustica, es un procediment més antic i barat i menys perillós.
No sembla difícil però potser un pel perillós tenint nens a casa així que l'oli que guardo en bòtils el portaré al barri perquè en facin el sabó i jo em guardo la recepta per quan sigui més gran.
6 comentaris:
No és mala idea el fer sabó.. però potser millor que ho deixem per més endavant!
El 19 iniciamos un Taller de Jabón por estos lares...Ya os paso recetillas de jabones terapeúticos, olorosos, etc...
Anjana seran muy bienvenidas nuevas recetas. Besos
Anjana seran muy bienvenidas nuevas recetas. Besos
també es pot afegir esencies,com per ejemple de romaní, lavanda, etc.etc....
Publica un comentari a l'entrada